Bitcoin Cash, Bitcoin işlemlerinin hız ve maliyet konusundaki yetersizliğini gidermek amacıyla geliştirilmiş kripto paradır.

Bitcoin cash, kripto para piyasanın ilk yıllarda yüzde 85’ini elinde bulunduran Bitcoin’in zaman içinde artan işlem maliyetleri ve yavaşlayan işlem hızındaki sorunların katlanarak artması ile sektördeki payının yüzde 45’ini kaybetmiş onucu şirketin sorunların çözümü için ürettikleri yeni bir formüldür. Bitcoin şirketi tarafından 2017 yılının Ağustos ayında Bitcoin’in, Bitcoin (BTC) ve Bitcoin cash (BCC) olarak ikiye bölünmesi ile oluşturulmuştur. Bitcoin cash halka arz olduktan kısa bir sür sonra kripto para piyasasında hızlı büyüyerek işlem hacminde ilk üçe yerleşmiştir.

Bitcoin cash halka arz olduğunda 219 dolardan piyasaya sürülmüş ve aynı gün içinde 400 dolar değerini aşmıştır. Bitcoin cash’in bu kadar ilgi görmesinin temel nedeni ise Bitcoin ‘deki dijital nakit sisteminin bir devamı olarak sektörde konumlandırılmasıdır. Yani Bitcoin Cash, Bitcoin’in bir dalı olarak piyasaya sürüldü ve o andan itibaren tüm Bitcoin kullanıcılarının ne kadar Bitcoin’i varsa bir o kadar da Bitcoin Cash’i oldu. Ardından aynı günden itibaren de Bitcoin Cash’in, Bitcoin ile olan tüm bağlantısı kesildi ve Bitcoin Cash’te, Bitcoin gibi bir sanal para unvanını aldı. Bitcoin Cash’in halkı arzı ile birlikte Bitcoin’in yapısal tüm eksikleri giderilmiş oldu ve her iki para birimi de sektörde hem işlem hacmi olarak hem de değer olarak tekrar yükselişe geçti.

İnternet dünyasının dijital parası olarak tanımlanan Bitcoin cash, bitcoin kullanıcıları arasında transfer edilen ve merkez bankası ya da farklı bir banka olmadan işlem görebilen bir kripto paradır. Ayrıca herhangi bir üçüncü kilit nokta onayı ya da çalışması ihtiyacı olmaması da genel bitcoin dengesi ve değerleri içerisinde değerlendirdiğimiz zaman, daha fazla büyümeye ve ölçeklendirmeye sahip bir sisteme dayanmaktadır.

Bitcoin cash, Bitcoin’in hangi dezavantajlarına çözüm oldu

Bitcoin, blok başına 1 MB gibi bir değere ve saniye başına da 3 işlem limitine sahip. Her işlemin işlenmesi ise ortalama 10 dakika alıyor. Bitcoin ağı kullanıcıları artıkça bekleme süresi ve maliyetleri daha da artıyor.  Bu limitler artan talebe karşılık veremese de fiyat artışını olumlu etkiliyor. Diğer taraftan ise işlemlerin işlenmesinde ki süre ve maliyet artışı Bitcoin ile yapılan işlemlerin sayısında çok ciddi azalışa neden oldu ve Bitcoin pazar payının yarısından fazlasını kaybetti. Kurum bunun üzerine 2017 yılında blok başına 8 MB ve işlem süresi 3 dakika olan Bitcoin cash’i piyasaya sürdü ve tekrar diğer kripto paralar ile rekabet gücünü yakaladı. Her ne kadar pay pal ve Visa gibi sektör devlerinin işleyebileceği işlem hacmi ile karşılaştırıldığında rekabet gücü zayıfta kalsa da sürekli geliştirilmesi ve yenilenmesi sonucu gelecekte internet üzerinden ödemelerinde ciddi bir pazar payına sahip olacağı inancını taşıyor. Diğer taraftan ise hali hazırda güvenlik ağında taşıdığı zafiyetler ise Bitcoin’e ve Bitcoin Cash’e olan güvende hassasiyet oluşturuyor.

Bitcoin cash nasıl alınır

Bitcoin Cash almak için öncelikle Bitcoin’inizin olması gerekiyor. Gerçi Bitcoin’izin olması da yeterli değil. Mesela BTCTurk’dan ya da paribu’dan alamıyorsunuz fakat Türkiye’de kripto para yatrımcılarının çok kullandığı Biance platformundan Bitcoin Cash almak mümkün. Yine kripto para borsalarınadn da Bitcoin Cash alıp satabilirsiniz.

Borsa türleri ve özellikleri konusunda daha fazla bilgi edinmek, daha bilinçli yatırımlar gerçekleştirmek ya da diğer borsalardaki yatırım fırsatları hakkında daha fazla bilgi almak için sektörün ödüllü ve lider kurumu GCM Menkul Kıymetler’in web adresi www.gcmyatirim.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.