Dijital para kullanımı ve yatırımları global piyasalarda gösterilen yoğun ilgi, ülkelerin kendi dijital paralarını oluşturması, internet alışverişlerinde kullanımı gibi faktörler ile küresel piyasaların gündemine oturdu.
21. yüzyılın finans sistemleri içinde dijital para işleminde yatırımcı tabanı milyonları aştı, işlem hacmi 500 milyar dolarlara ulaştı ve dijital para sayısı 1500’ü geçti. Dijital para kullanımını destekleyen ülkeler ve şirketler, dijital para kabul eden mağazalar, internet oyunları, hatta günlük hayatta araba alışverişinden tatillere kadar dijital para kabul edilmeye başlaması da bu akımı güçlendiren unsurlar arasında. Aynı zamanda teknoloji kullanımının internet ağı ile dünya coğrafyası üzerinde en ücra köşeye bile ulaşması dijital paraların kullanımını kolaylaştırıyor.
İlk dijital para Bitcoin altyapı oluşturdu
Dijital para kullanımının ilk öncüsü olan Bitcoin, bugün çoğu dijital para teknolojisinin alt yapısını oluşturuyor. Bitcoini üreten kripto para teknolojisi gerek kullandığı blockchain sistemi ile gerek dijital madencilik sistemi ile dijital para teknolojisinin alt yapısını olurken diğer taraftan kripto para ve sanal para kavramlarından farklılaşıyor. Dijital para kullanıcıları ve yatırımcıları için çok anlamlı olmayan bu tanımların hepsi aynı çatı altında birleşiyor: Dijital para teknolojisi.
Dijital para nedir ve kripto paradan farkı nedir
Dijital paraların öncelikle internet alışverişinde kullanılan ve fiziksel değeri olmayan paralardır. Dijital paralar klasik ülke para birimlerinde olduğu gibi paranın tüm unsurları taşır fakat şu hususlarda ayrışır;
Fiziksel olarak yoktur, coğrafi ve siyasi sınırları olmaz, döviz takasında kullanılabilir, belirli bir merkezi vardır ve belirli bir ağ içinde yer alan insanlar tarafından yönetilir. Tabii dijital paranın alım ve satımında kişisel bilgilerin kullanıldığının, hükümetler ve kanunlar tarafından dijital para ihracının kontrol altında olduğunun da altını çizmekte fayda var.
Kripto ve sanal paralar dijitaldir fakat…
Kripto ve sanal paralar, dijital paradır fakat her dijital para kripto veya sanal para değildir. Bu farklılık şu hususlarda ortaya çıkıyor.
Kripto paraların belirli bir merkezi yoktur,
Kripto para madenciliği (bitcoin madenciliği) denen bir sistemle ve belirli şifreler üzerinden üretilir, üretimi kripto para madenciliği yapan herkes belirli kuralar çerçevesinde yapabilir.
Kripto paraları dijital paralardan ayıran en büyük fark; istenmeyen işlemlerin iptal edilememesi ve yapılan işlemin geri alınamamasıdır. Dijital parada ise yapılan işlemlere müdahale edilmesi mümkündür.
Dijital parayı kripto paradan ayıran diğer bir özellik ise şeffaflıktır. Dijital para şeffaf değildir çünkü cüzdan adresini seçip tüm para transferleri izlenemez. Diğer taraftan kripto para şeffaftır. Tüm gelir akışları ve herhangi bir kullanıcının herhangi bir işlemi izlenebilir.
Borsa türleri ve özellikleri konusunda daha fazla bilgi edinmek, daha bilinçli yatırımlar gerçekleştirmek ya da diğer borsalardaki yatırım fırsatları hakkında daha fazla bilgi almak için sektörün ödüllü ve lider kurumu GCM Menkul Kıymetler’in www.gcmyatirim.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.