Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) risk yönetimi kurumsal ve bireysel yatırımcının varlıklarını koruması, şirketlerin geleceğini öngörebilmeleri, gelecek planlaması yapabilmeleri ve beraberinde getiri fırsatlarını değerlendirebilmeleri açısından çok önemlidir.

VİOP’ta risk yönetimi kurumsal ve bireysel yatırımcıların spot piyasada döviz, emtia veya hisse risklerini minimuma indirebilmeleri, aynı zamanda potansiyel getiri fırsatlarını değerleyebilmeleri perspektifinde yatırımcıya büyük imkanlar sağlar. Mesela; Borsa İstanbul’da hisse senedi yatırımı olan bir yatırımcı için VİOP’ta çok daha az teminatla kaldıraç sisteminden faydalanarak riskini yönetebilmesi finansal piyasaların yatırımcıya son yüzyılda sunduğu en büyük avantajlar arasındadır.

Tabi risk yönetimi denince akla hemen spot piyasanın tersi yönde vadeli piyasada pozisyon taşımak gelmekle birlikte, yatırımcının hedge yapmanın dışında arbitraj ve portföy yönetimi ile de risk yönetimi yapması mümkündür.

Yatırımcının risklerini ortadan kaldırmamakla birlikte VİOP’ta risk yönetiminin yatırımcıya sağladığı en büyük avantaj ise risklerin el değiştirmesini sağlamaktadır. Yatırımcı VİOP’ta gerek hedge gerek arbitraj ya da portföy yönetimi ile risk yönetimi yaparken risklerini türev ürünlerle yönetebilmektedir. Türev ürünler ile risk yönetimi imkanı riskleri ortadan kaldırmaya yönelik değildir sadece ve sadece risklerin el değiştirmesini sağlamaktadır.

VİOP’ta risk yönetimi yöntemleri

Risk yönetiminin hem spot hem de vadeli piyasada yapılması mümkündür fakat biz konumuz gereği VİOP’ta risk yönetimi üzerinde duracağız. VİOP’ta işlem gören türev ürünler ile yatırımcının risk yönetimi konusunda yapabilecekleri üzerinden geçeceğiz.

VİOP’ta yatırımcının risk yönetimi yapmasının birçok yöntemi vardır. En bilinen yöntem, spot piyasada taşınan pozisyonların tersi yönde pozisyon alınması ile risk yönetimin yapılmasıdır.

VİOP’ta portföy çeşitlendirme ile risk yönetimi

Yine VİOP’ta yatırımcı alternatif getiri fırsatlarından mahrum kalmak adına VİOP’ta kaldıraç sisteminden de faydalanarak farklı yatırım enstrümanlarına yatırım yapabilir. Mesela; spot piyasada döviz taşıyorsa ters korelasyonda olan ürünlerde VİOP’ta pozisyon alabilir. Daha basit bir örnekle altın ile dolar arasında ters korelasyon vardır. Altın fiyatları genelde yükselirken dolar değer kaybeder gibi. Bu esnada hem alternatif getiri fırsatlarından faydalanma imkanı bulurken aynı zamanda risklerini yönetebilir.

VİOP’ta arbitraj imkanı ile risk yönetimi

VİOP’ta risk yönetimi yaparken yatırımcı aynı zamanda farklı piyasalarda işlem gören varlıkların fiyat farklılıklarını bu piyasada avantaja dönüştürebilir. Gerçi gelişmiş internet teknolojileri ile piyasalar arasında çok büyük fiyat farkları oluşmasına fırsat vermese de yatırımcı küçük makas aralığında dahi avantaj sağlar.

GCM VİOP avantajı ile risk yönetimi

Sektörün ödüllü ve lider kurumu GCM VİOP’ta yatırımcı üstün müşteri memnuniyeti hizmet anlayışında müşteri temsilcileri, profesyonel analist rapor ve analizleri, güçlü alt yapı teknolojileri, gelişmiş işlem platformları başta olmak üzere yatırımcıya bu piyasada ihtiyacı olan hizmet kalitesini yakalayabilir.  Daha fazla bilgi için GCM VİOP’un www.gcmyatirim.com.tr/viop web adresini ziyaret edebilirsiniz.