Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), sermayenin üzerinde bir pozisyonun getirisine yatırım imkanı sağlayan kaldıraç oranları ve piyasa özellikleriyle her geçen gün daha fazla yatırımcı kitlelerinin katıldığı bir piyasa olarak dev adımlarla büyüyor.
VİOP’ta yatırım yapanlar biliyorlar ki bu piyasada kaldıraç sisteminden faydalanmak mümkün. Kaldıraç etkisinin yarattığı fırsatları değerlendirmek için herhangi bir bürokrasi engeli olmadan işlem yapılabiliyor.
VİOP’ta kaldıraçlı işlem imkanı birçok yatırımcının ilgisini çekmekle birlikte kaldıraç finansal anlamda nedir, yatırımcıya hangi avantajları ve riskleri sağlıyor, kaldıraç nasıl kullanılıyor, VİOP’ta kaldıraç oranları nedir gibi de birçok detaylı soru da piyasaya yeni giren veya girmeyi düşünen yatırımcıların kafasını kurcalıyor.
VİOP’ta yatırım yapmak ve kaldıraç sisteminin avantajlarından faydalanmak isteyenler için öncelikle en temel bilgi olarak kaldıraç nedir ile başlayalım. Daha sonra avantajları ve riskleri, kaldıraç kullanımı, VİOP’ta kaldıraç oranları gibi konuları sırasıyla açalım.
VİOP’ta kaldıraç nedir?
Kaldıraç (levarege), sermayenin üzerinde bir pozisyonun kar veya zararına ortak olunmasını sağlayan finansal sistemdir. Daha açık ifade ile VİOP’ta 1.000 TL ile 10 bin TL’lik işlem yapabilirsiniz. Çünkü VİOP endeks kontratlarında 1:10 kaldıraç kullanarak işlem yapmak mümkündür. Daha net ifade ile spot hisse senedi piyasasında 1.000 TL ile 1.000 TL’lik işlem yapabilirken bu piyasada yatırımcı teminatının 10 katına kadar işlem yapabilir.
VİOP’ta kaldıraç kullanmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
VİOP’ta kaldıraçlı olarak işlem yapma imkânının olması yatırımcı için küçük teminatlarla daha büyük hacimli varlıklara yatırım imkanı sağlamaktadır.
Yatırımcı daha az sermaye ile fiyatı yüksek varlıklarda oluşan yatırım fırsatlarına ulaşabilmektedir. Diğer taraftan risk yönetimi yapan yatırımcı için ise birebir teminat bağlamadan kaldıraç sisteminden faydalanarak daha az sermaye ile risklerini yönetebilmektedir.
VİOP’ta kaldıraçlı işlem yapmanın avantajları olduğu kadar da riski vardır çünkü kaldıraç sisteminde kar veya zarar riski aynı orandadır. Kaldıraçlı işlem yapan yatırımcı kaldıraç sisteminin kazanç fırsatları kadar aynı oranda kayıp risklerini de içerdiğini unutmamalıdır.
VİOP’ta kaldıraç nasıl kullanılır?
VİOP’ta alım ve satım işlemi yapan yatırımcı kaldıraç sisteminden otomatik olarak faydalanır. VİOP’ta işlem gören ürünlerin kullanabilecekleri kaldıraç oranları Borsa İstanbul tarafından tanımlanmıştır. Dolayısıyla ister alım isterse de satım emri verilsin kaldıraç sistemi işlem platformunda otomatik olarak devreye girer.
VİOP’ta kaldıraç oranları nedir?
VİOP’ta kaldıraç oranları üründen ürüne değişmekle birlikte varlığın fiyatına göre de farklılık göstermektedir. VİOP’ta işlem gören pay sözleşmelerinde 1:10 kaldıraç kullanmakla birlikte döviz sözleşmelerinde kaldıraç kullanım oranı yükselmektedir. Kıymetli madenlerde veya emtialarda da kaldıraç oranları değişmektedir. Kaldıraç kullanım oranları VİOP piyasasında çok daha yukarı genelde 10 ile 20 arasındadır.
Takasbank her ürün için bir başlangıç teminatı belirler ve web sitesinde yayınlar. Bu listeyi her ay güncellemektedir. Reklam materyallerinde yer alan teminat ve kaldıraç oranları hazırlandığı tarihlerdeki oranları göstermektedir. Güncel oranlar için müşteri temsilcisine danışabilir veyahttps://www.takasbank.com.tr/tr/Sayfalar/bias-viop-risk.aspx adresinden kontrol sağlayabilirsiniz.