Borsada yatırım yapmanın birçok yolu var çünkü spot borsalar, vadeli borsalar, uluslararası borsalar, Forex piyasaları gibi birçok piyasa var. Türkiye’nin en popüler piyasası VİOP’a yatırım yapmak ise diğer piyasalara göre birçok avantajı aynı anda sağlıyor.
Tabii VİOP denince ilk defa da duyuluyor olabilir. VİOP kelimesi Vadeli işlem ve Opsiyon Piyasası kelimelerinin kısaltmalarından oluşuyor. Bu piyasa da işlem gören ürünlerde aslında daha önce yatırım yapılan enstrümanlar. Mesela hisse senetleri, endeksler, pariteler, altın, pamuk gibi emtialar. Dolayısıyla VİOP’ta yatırım yapılan varlıklar tanıdık. VİOP’ta yatırım yapmak sağladığı avantajlar açısından popüler. VİOP’ta yatırım yapmanın avantajları nedir sorusu da hemen gelebilir.
VİOP’ta yatırım yapmanın avantajları arasında öncelikle kaldıraçlı olarak işlem yapma görülebilir. Nasıl mı? Kaldıraçlı işlem yapmak demek teminatın üstünde yatırım yapabilme imkanı anlamına geliyor. Mesela 1.000 TL ile 10.000 TL’lik döviz alabilmek gibi.
VİOP piyasasında yatırım yapmanın diğer avantajlarını da kısaca şu şekilde geçebiliriz; Çift yönlü işlem özelliği, teminat kısıtının olmaması, ücretsiz eğitim desteği, gelişmiş işlem platformlarında işlem imkanı, uzman rapor ve analizlerinden ücretsiz faydalanma, demo hesapta pratik yapma imkanı gibi.
VİOP’ta yatırım yapmak isteyen yatırımcıların ana çekinceleri VİOP’ta nasıl yatırım yapılacağını bilmemeleri oluşturuyor. VİOP piyasasının avantajlarından faydalanarak yatırım yapmak isteyen yatırımcılar VİOP’ta nasıl yatırım yapılacak noktasında tıkanıyorlar. Aslında VİOP’ta yatırım yapmak çok kolay bir o kadar da maliyetsiz. Merak edenler için işte VİOP’ta yatırım yapmanın mini kılavuzu…
VİOP’ta yatırım yapmanın 5 yönergesi
1-VİOP’ta yatırım yapmak için öncelikle VİOP müşteri hesabınızın olması gerekiyor. Bunun için güvenilir bir aracı kurumda VİOP müşteri hesabı açtırmak gerekiyor. VİOP müşteri hesabı için ise kimlik bilgileri ile VİOP müşteri sözleşmeleri imzalamanız yeterli.
2-VİOP’ta yatırım yapmak için ikinci aşama uygunluk testi. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından istenen uygunluk anketini doldurarak VİOP piyasasında verilen hizmetin size uygunluğunu değerlendirmeniz gerekiyor. Uygunluk testinde ise 5-6 soru var. Soruların amacı sizin yatırımcı profilinizi, getiri beklentinizin ve katlanabileceğiniz risk oranın ölçümlemesi. Aslında buda bir prosedür. Uygunluk testini birkaç dakika içinde doldurabiliyorsunuz.
3-Viop hesabınıza teminat yatırmanız gerekiyor. Bu aşamada da VİOP’ta teminat kısıtı yok, yatıracağınız teminatı siz belirliyorsunuz. Bu arada müşteri teminatları da Takasbank bünyesinde müşteri nam ve hesabına saklanıyor.
4- Artık müşteri hesabını açtınız, Viop şifrenizi aldınız, teminatınızı yatırdınız sıra yatırım yapmaya geldi. Bu da çok kolay. İnternet üzerinden ya da aracı kurumunuzun müşteri temsilcisini arayarak emrinizi VİOP platformuna iletmeniz yeterli. İnternet üzerinden işlem yapıyorsanız aracı kurumunuzun web sayfasından VİOP işlem platformuna müşteri nı ve şifrenizi girerek platforma bağlanabilirsiniz. Platformda ise yatırım yapacağınız varlığı ve işlem miktarını türünü girmeniz yeterli. Piyasa fiyatından ya da tanımladığınız fiyattan işleminiz gerçekleşti diyelim. Artık VİOP’ta pozisyon taşıyorsunuz. VİOP’ta yatırım yapmış oldunuz.
5-ViOP’ta pozisyon açtınız fakat karınızı gerçekleştirmek için açmış olduğunuz pozisyonu kapamanız gerekmektedir. Alım pozisyonu açtı iseniz tam tersi satım pozisyonu açarak ya da satım pozisyonu açtı iseniz tam tersi alım pozisyonu açarak VİOP’ta pozisyonunu kapatabilirsiniz. Pozisyon kapatırken aynı kontratta işlem yapmaya dikkat edin. Aynı ürünün farklı vadesinde pozisyon açtı iseniz bu yeni bir pozisyondur, pozisyonunuz kapanmış olur. Dolayısıyla aynı vadedeki aynı ürünü alıp satmaya pozisyon kaparken dikkat etmelisiniz. Pozisyonunuz kapandıktan sonra kar/zarar hesabı yapılarak fark bakiyenize yansır.
İşte VİOP’ta yatırım yapmak bu kadar kolay. VİOP’ta nasıl yatırım yapılabilir konusunda bilgi almak için sektörün lider ve ödüllü kurumu GCM VİOP müşteri temsilcilerinden bilgi alabilirsiniz.