VİOP’ta kısa (short-satım)  pozisyon stratejileri genellikle yatırımcının bu pozisyonu doğru yönetememesi ile sonuçlanmaktadır. Fiyatlar düşerken de kazanmak isteyen yatırımcılar VİOP’ta kısa pozisyon açtığında en büyük sorunu pozisyon kapatırken yaşmaktadır. Tabi ki kar hesaplamasında da zorlanılmaktadır.

VİOP’ta fiyatların düşüşüne de yatırım üzerine kurgulanmış olan kısa (short-satım) pozisyon spot piyasalarda kullanılan açığa satım stratejisi ile aynı mantığı taşımaktadır. İlk olarak VİOP’ta kısa pozisyon stratejisinin uygulamasından önce VİOP’ta kısa pozisyon nedir ve pozisyonda işlem yapılırken nelere dikkat edilmelidir üzerinde duralım.

VİOP’ta kısa pozisyon nedir?

VİOP’ta fiyatların düşüşü yönüne yatırım yapılır, yatırımcı finansal varlığı daha yüksek fiyattan satma pozisyonu açar ve fiyatlar düştüğünde daha düşük fiyattan pozisyonu kapatır. Aradaki fark kadar kar elde eder.

VİOP’ta açılan satım pozisyonu karşısında alım pozisyonu yapan yatırımcı fiyatların yükseleceği öngörüsü ile pozisyonu açar fakat kısa pozisyonda yatırımcı fiyatların düşeceğini öngörür. Elinde olmayan varlığı satar ve daha düşük fiyattan yerine koyar. VİOP’ta satım pozisyonunun diğer spot piyasalara göre açılmasındaki en büyük sebep ise bu piyasada kaldıraç etkisinden faydalanarak yatırımcının küçük teminatlarla daha yüksek hacimli işlemler yapabilmesidir.

VİOP’ta kısa pozisyon işlemlerinde en sık yapılan hatalar

VİOP’ta kısa pozisyon açılırken en sık yapılan hataların başında gelen ise kısa pozisyonun yine kısa pozisyon ile kapatılmaya çalışılmasıdır. Yatırımcının kısa pozisyon açtığında kesinlikle dikkat etmesi gereken husus bu pozisyonun alım emri girerek kapatılacağıdır. Satım emri ile girilerek açılan pozisyon kesinlikle ve kesinlikle ters pozisyon olan “alım” emri ile kapatılır.

VİOP’ta yapılan diğer bir hata ise kar hesaplama konudur. Bu aşamada da özellikle döviz ve altın varlıklarında işlem yapılırken karlılık hesaplanması daha da hatalı olmaktadır.

Dolayısıyla kısa pozisyonda işlem örneği ve karlılık hesaplamasını gösterelim.

VİOP’ta kısa pozisyon işlem örneği

VİOP’ta BİST 30 endeksinin dayanak varlık olduğu VİOP 30 vadeli işlem sözleşmesinde kısa (satım-short) pozisyonu açalım.

1 lot VİOP 30 (XU030D) kontratı satım fiyatı 143.000 TL

Sözleşme büyüklüğü  100 hisse (endeks/1000*100)

Başlangıç teminatı 1.120 TL’dir.

VİOP 30 endeks kontratında fiyatın düştüğünü varsayalım. VİOP 30 kontratında kar realizasyonu nedeniyle 142.000 TL’den alım yaparak pozisyonu kapatalım Bu durumda karımız ne olur?

Satım pozisyonunda sözleşme büyüklüğü 143.000 / 1000 * 100= 14.300 TL’dir.

Alım pozisyonunda sözleşmesi büyüklüğü 142.000 / 1000 * 100= 14.200 TL’dir.

İşlem karı ise satım ve alım sözleşme büyüklüğü arasındaki fark olan 14.300-14.200= 100 TL‘dir.

Kar marjı= Kar/ Başlangıç teminatı

Kar marjı= 100/1.120 = %8,9’dur.

VİOP’ta kısa pozisyon işlem örneği üzerinde de izlendiği üzere VİOP’ta 1.120 TL başlangıç teminatı ile 14.300 TL sözleşme büyüklüğünde kısa pozisyon açılmıştır. Açık pozisyon 14.200 TL sözleşme büyüklüğü ile kapatılarak 100 TL kar sağlanmıştır. 1.120 TL ile elde ettiği 100 TL’de ise kar marjı % 8,9 olmuştur.

Kaldıraç etkisi yatırımcıya aynı oranda kar fırsatı ve kayıp riski yüksek kar fırsatı/kayıp riski içerir. VİOP’ta kaldıraç oranı 10:1 ile 30:1 arasında değişmektedir.

VİOP’ta nema geliri

VİOP’ta işlem karlarınızın yanında nakit TL pozisyonlarınız nema geliri elde etmektedir. Bu VİOP’ta yatırım yapmanın diğer avantajları arasındadır.

VİOP’ta yatırım stratejileriniz gerçekleştirmek ve uzun ve diğer pozisyonlar hakkında daha fazla bilgi almak için sektörün ödüllü ve lider kurumu GCM VİOP’un web adresi www.gcmyatirim.com.tr/viop  adresini ziyaret edebilirsiniz.